LOFOTEN WOOL

  Ullgarn  fra  lykkelige  sauer

Spælsau på Flakstad
ULL

Ull er fibrer fra sauer og andre dyrehår som er spinnbare: f.eks. angora- og kasjmirgeit, kamel, vikunja og alpakka. Ullfibrenes overflate er dekket av skjell som ligger over hverandre som takstein. Utenpå skjellene ligger en tynn hinne som gjør fiberoverflaten vannavstøtende, men er gjennomtrengelig for vanndamp. Skjellene og krusningen fører til at tekstiler av ullfibrer inneholder mye luft, tekstilene får dermed en spesielt god varmeisolerende evne.

Ullfibrenes beskaffenhet gjør at de kan ta opp relativt store mengder fuktighet fra den omgivende luften uten at den kjennes våt. I våt tilstand er ullfibrene plastiske, dvs. de lar seg forme med mekaniske hjelpemidler og går ikke tilbake til sin opprinnelige tilstand uten en ny mekanisk påvirkning eller væting. Dette er årsaken til at ullstoffer krøller når de er fuktige. Ved pressing av ullstoffer utnyttes denne egenskapen. Temperatur spiller også en viktig rolle her, rundt 37 grader er ulla mest formbar. Ved mekanisk bearbeidelse av fibrene i våt tilstand kan skjellene på overflaten forårsake en toving. Dette utnyttes ved fremstilling av filt og andre stoffer med en tett, håret overflate, f.eks. vadmel. En slik behandling betegnes valking i industriell sammenheng.

Ulla trives best i litt surt miljø; Ph 5.
Fra sauenes hud skilles det ut voks og fett (lanolin) som legger seg på fibrene. Ull har god motstand mot smuss og trenger ikke hyppig vask.
Norsk Kvit Sau på Røst
NORSK KVIT SAU
Det som gjør sauene spesielle på Røst, er at de går ute store deler av året fordi det er et mildt klima.
Her ute i havgapet spiser sauene friskt gress, tang og tare. De er gjerne ute på holmer og øyer med høye fjell rundt selve Røstlandet. Dette gir sauene optimale levekår, god helse og ull av en sjeldent bra kvalitet. Fortsatt blir mange av sauene klippet for hånd, og gjerne i båten eller ute i marka på holmene.
Ulla blir klassifisert A1
Ullfiber
ULL FRA SPÆLSAU OG GAMMEL NORSK SAU

Spælsau og villsau, der rasenavnet er Gammel Norsk Sau, har to typer ull.
Innerst mot kroppen er tynne myke ullfibre som kalles bunnull og
lenger ull som legger seg utenpå sauen heter dekkhår. Slike hår kan ligne menneskehår, de er gjerne mer slitesterke fibre som gir et mer robust garn.